Info

ilky kartta.png

Itä-Lapin kuntayhtymä

Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1994 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja edunvalvontaelin, joka käsittelee ja toimeenpanee ajankohtaisia Itä-Lapin kuntien yhteistyöasioita ja -hankkeita. Kuntayhtymän edeltäjänä toimi v. 1958 perustettu Koillis-Lapin kuntain keskustoimikunta.

Itä-Lapin kuntayhtymän jäsenkuntia ovat Kemijärven kaupunki sekä Pelkosenniemen, Posion, Sallan ja Savukosken kunnat. 

Kuntayhtymän tehtävänä on alueen kehittäminen yhteistyössä kaikkien osakaskuntien kanssa. Tärkein tehtävä on Itä-Lapin alueen edunvalvonta ja yhteistyö sidosryhmien kanssa. Lisäksi tehtävänä on alueen yhteisen kehittämistyön organisointi, kunnallisten palveluiden yhteensovittaminen ja lähialueyhteistyö.

Edunvalvonnalla kuntayhtymä pyrkii vaikuttamaan voimakkaasti Itä-Lapin elinvoimaisuuteen. Kuntayhtymä osallistuu myös eri työryhmien toimintaan sekä järjestää vierailuja ja tapaamisia. Kuntayhtymä antaa myös lausuntoja ja kannanottoja sekä pitää yhteyttä eri toimijoihin ja mediaan. Kuntayhtymällä on keskeinen rooli seudullisten hankkeiden hankesuunnittelussa, hallinnoinnissa ja toteutuksessa

Kuntayhtymä vastaa kansallisista ja kansainvälisistä hankkeista ja kehittämistoimista jäsenkuntien linjausten mukaisesti ja on aluekehittäjänä mukana maakunnallisessa strategiatyössä.

Itä-Lapin sijainti

Itä-Lappiin lukeutuu viisi omaleimaista kuntaa sekä neljä laskettelukeskusta, viisi kansallispuistoa ja Lapin lukemattomat, laajat erämaat. Itä-Lapissa sijaitsee myös laajat vesistöt ja virtaisat joet vaikkapa kalastukseen tai melontaan. Itä-Lappi sijaitsee aivan itärajalla, ja Sallasta löytyykin kansainvälinen rajanylityspaikka Venäjälle. Itä-Lapissa tapaat taatusti lämminhenkisiä ja yhteisöllisiä kuntalaisia, hengität tutkitusti puhdasta ilmaa, koet rikasta kulttuuria ja historiaa sekä nautit varmasti lumisista talvista, valoisista kesäöistä ja lumoavasta luonnosta.

Itä-Lappi sijaitsee hyvien yhteyksien päässä. Rovaniemelle lennät Helsingistä reilussa tunnissa, josta matkaa Kemijärvelle on noin tunti, Pelkosenniemelle reilu puolitoista ja Savukoskelle vajaa kaksi tuntia. Myös Helsingistä Kuusamoon lennät reilussa tunnissa, ja sieltä puolestaan matkasi taittuu Sallaan reilussa puolessatoista tunnissa ja Posiolle puolestaan alle tunnissa. 

Helsingistä Kemijärvelle saapuu päivittäin yöjuna ja juna-asemalta pääset näppärästi matkustamaan linja-autolla muualle Itä-Lappiin. Päivittäin pääset matkustamaan myös autojunalla.

Hyödyllisiä linkkejä

House of Lapland on Lapin alueellinen markkinointi- ja viestintätalo, jonka omistajia ovat Lapin kunnat, korkeakoulut sekä Lapin Yrittäjät. House of Laplandin tavoite on Lappi-sopimuksen mukaisesti rakentaa avointa ja arktista Lappia, jossa menestytään kestävällä tavalla. House of Lapland huolehtii siitä, että Lappi näkyy, kuuluu ja kiinnostaa matkakohteena, asuinpaikkana, kuvauslokaationa sekä arktisena bisnesympäristönä. House of Laplandin sivuilta löydät tietoa Lapissa asumisesta, työskentelystä, vapaa-ajasta ja lisäksi voit testata mikä Lapin kunnista sopii juuri sinulle.

Lapin liitto on Suomen pohjoisimman, maantieteellisesti laajimman ja kansainvälisimmän maakunnan kehittäjä, suunnittelija ja edunvalvoja. Sen jäseninä ovat kaikki Lapin 21 kuntaa. Lapin liiton ydintehtävänä on maakunnan strateginen kehittäminen, suunnittelu ja Lapin etujen ajaminen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Lapin liitto vastaa Lappi-sopimuksesta eli Lapin maakuntaohjelmasta, joka esittää alueen toimijoiden yhdessä muodostaman kokonaiskuvan neljän vuoden strategisesta kehittämisestä ja rahoituksen suuntaamisesta.

Itä-Lapin kuukkeli twiittaa vuodesta 2030